Upplevelser

Lär dig mer om mat, dryck eller Klippan – området i Göteborg som vi kallar vårt hem. Följ med på en historisk vandring längs älven, upptäck nya favoriter på någon av våra vin- eller ölprovningar, eller lär dig laga nya läckerheter med vår mästerkock! Vill du ut på ett fartfyllt äventyr ska du mönstra på en av RIBB-båtarna som tar dig ut till skärgården.

HISTORISK VANDRING MED ”MR KLIPPAN”

Häng med Georg ”Mr Klippan” Söderberg på en rundvandring och lär dig allt
om Klippans historia. Varför heter det
Majorna? Vad är Älvsborgs lösen? Var
gick gränsen mot Danmark? Varför startades porterbryggeriet och hur kom det
sig att engelsmannen David Carnegie
köpte det? Det är bara några av frågorna du får svar på under den cirka två
timmar långa rundturen som startar på
restaurang Porter Pelle.

17/8 ÖRT OCH LAVENDELDOFTANDE SYDFRANKRIKE ” Vinprovning i Pråm”

17/8 ”ÖRT OCH LAVENDELDOFTANDE SYDFRANKRIKE”
VINPROVNING,KL 19.00

Välkommen på en provning av viner från södra Frankrike, även kallat le Midi, och som består av områdena Languedoc-Roussillon och Provence. Förknippas ofta med Rosévin, men här finns mycket mer att upptäcka, och denna afton provar vi i första hand röda spännande viner med mycket karaktär, och som visar på den kvalitetshöjning som regionen genomgått.

Vi träffas i vår underbara Pråm under ledning av Jan Langré som lotsar dig genom kvällen och de olika vinerna. Med den fantastiska vyn från sidodäcket, samt den vackra Älvsborgsbron som fond, nu med ny effektfull ljussättning fullbordas det hela. Har vi tur njuter vi av en vacker solnedgång.

Vinprovningen går till som det låter, dvs du provar de olika vinerna genom att identifiera olika färger, dofter och smaker. I vinprovning finns inga rätt eller fel och vilka dofter och smaker du känner kan skilja sig från din bordsgranne.

Vi matchar vinerna med en härlig buffétallrik

Biljetter säljes via tickster.com a 495 kr per person - Biljetter är släppta.

DET GÖR DU ENKLAST Genom att gå till tickster.com

Sök efter Porter pelle - så kommer alla arrangemang upp och så köper du dina biljetter
Max 20 personer

Välkomna…

Björn Lager visar runt omkring det gamla klassiska bryggeriet

Artikel i GP av Alexander Piauger

Björn Lager visar runt omkring det gamla klassiska bryggeriet. Bild: Mia Höglund
Bryggeristaden i Göteborg – blev en bank i Stockholm
Ekonomi Klippan i Göteborg är en plats för hotell, lyxrestauranger och promenerande turister.
Men för 200 år sedan var området en helt egen stad. Centrum för ett världsomspännande handelsnätverk – med sjukhus, bostäder, kyrka, tullhus och bryggeri.
Men hur gick familjen Carnegies imperium från att brygga en porter med kultstatus, till att bli en investmentbank i Stockholm?
Trots makrillväder och isvindar som piskar från havet bär 67-årige Björn Lager bara en filthatt och en tunnare kavaj när han cirkulerar mellan de olika byggnaderna vid Klippan.
Han driver restaurangen Porter-Pelle, som ligger precis framför Petter Stordalens stora hotell. Dessutom arrangerar han portervandringar genom området, där gästerna lotsas mellan vad som finns kvar av en svunnen bryggeristad.
Björn Lager tycker att det är ”pinsamt” att heta Lager för någon som är så besatt av ölsorten porter. Under de senaste decennierna har olika portersällskap växt fram – och ofta är det just vid Klippan de samlas.– Du vet när internet kom hittade ju alla idioterna varandra, berättar Lager.

Björn Lager visar runt kring det gamla klassiska bryggeriet Carnegie i Göteborg, vid restaurangen Porter-Pelle. Bild: Mia Höglund

Ett museum dolt under vatten
Även idag påminner området runt Klippan om en miniatyrstad. När coronapandemin inte härjar flockas turisterna till den här delen av Göteborg, inom loppet av några hundra meter ligger den prisbelönta restaurangen Sjömagasinet, ett antal hotell och serveringar och Röda stens konsthall. Dessutom finns här en av Sveriges mest bokade bröllopsplatser, Sankta Birgittas kapell.
Men när Björn Lager lunkar runt på området är det som att han ser någonting annat. Som om porterbryggeriet och sockerbruket fortfarande fanns kvar.
– Där borta bor holländarna! säger han och pekar mot Hisingen.
Det fanns sjukhus och bank och allt möjligt. Sockerbruket gick på högvarv.
Han berättar om de Carnegieska bruken, ett enormt handelshus som främst ägnade sig åt socker och porter. Björn Lager pratar om ”vårt” tullhus, som kontrollerade alla varor som passerade bruken.
– Detta var en egen kommun. De som jobbade här kunde hyra bostäder, det fanns sjukhus och bank och allt möjligt. Sockerbruket gick på högvarv, säger Lager.

Mitt emot sin restaurang har han också en pråm. Den fungerar främst som konferenslokal, men i källaren under vattenytan har Björn Lager en illa bevarad hemlighet. I en undervattens bar utan fönster har han samlat på sig Carnegie-prylar. Så till den milda grad att platsen mer påminner om ett museum än en bar. Här finns montrar med tandpetare, underlägg och flaskor – alla med Carnegies logga på

Oftast är det någon som hör av sig till Björn Lager, som har hittat Carnegieprylar någonstans. Men ibland budar han också på auktioner. Bild: Mia Höglund

Handelsnätverk som spände över världen
Björn Lager vet inte hur många Carnegie-prylar han har, men de räknas i tusental. Han böjer sig mot en back och plockar upp en tom porterflaska, knappt mer än tio centimeter lång.– Kolla här! Babyporter! ”Lämplig att dricka när man går till sängs” står det på etiketten. Jag kanske är barnslig, men jag tycker sånt här är väldigt kul, säger han. Han visar upp fler klenoder. Brev, affischer – och så etiketterna. Över allt ligger etiketter, ibland i buntar. De finns från olika år och från olika länder. Carnegie porter står skrivet på franska, på vietnamesiska och på danska.– Det jag tror man ska förstå, var att detta inte var ett litet bryggeri. Carnegie gjorde affärer över hela ärlden. Skeppen kom till Klippan och lastades om, sen var det ut på haven igen. Det låg en hel porterstad här nere, säger Lager.
Göteborg är en stad full av skotska inslag. William Chalmers var till exempel son till en skotte. Och Robert Dickson, som grundade Dicksonska stiftelsen, föddes i skotska Montrose.
Det gjorde även George Carnegie, år 1726.
Han var en del av de så kallade Jakobitupproren, ett försök att välta tronen i Storbritannien som misslyckades 1746. De framstående upprorsmakarna blev oönskade efter förlusten, George Carnegie var en av dem.
– Skottarna blir ju fullständigt krossade, berättar Björn Jansson, vd för Carnegie Investment Bank, med huvudkontor på Norrmalm i Stockholm.
– I det läget hade dom bara ett enda val: förlora huvudet, eller fly landet, säger han.
För George Carnegie föll valet på det senare alternativet, och han tog sin tillflykt till Göteborg, raka vägen över Nordsjön från Skottland. I exil bedrev han handel tillsammans med några landsmän i den svenska hamnstaden, men benådades snart av britterna och kunde återvända hem.
Gifte sig med sin egen kusin
I stället skickade han sin son, David Carnegie den äldre, för att gå i lära hos sina gamla handelskompanjoner i Göteborg. 1803 startade sonen ett handelshus, som han namngav D. Carnegie & co. David Carnegie hade själv inga söner, men så småningom gick verksamheten i arv till en brorson, David Carnegie den yngre.
När de Lorentska bruken, belägna vid Klippan, gick i konkurs 1836 såg David Carnegie den yngre sin chans och köpte upp konkursboet. Det blev grunden för Carnegies imperium, som skulle byggas på sockerbruk och porterbryggeri.
För att göra familjehistorien ännu mer invecklad, valde David Carnegie den yngre att gifta sig med sin egen kusin, alltså David Carnegie den äldres dotter. Äktenskapet gjorde att handelshuset slogs ihop med bryggeri och sockerbruk, till en enda stor verksamhet.
Det är under Carnegie den yngres ledning som bruken vid Klippan upplever sina glansdagar. Och tillsammans med kompanjonen Oskar Ekman expanderar de verksamheten – inte bara genom att sälja mer socker och porter, utan även genom att ta ett socialt ansvar för arbetarna i bruket.
Porter – en mörk överjäst öl
Drycken är en öl, där malten rostats hårt. Ofta är den också lite starkare i alkoholstyrka och har en aromatisk smak. Namnet porter kommer troligtvis från franskans porter, som betyder bära. Troligen ska personalen i budbilar ha ropat just ”porter! porter!” efter de bärare som skulle hämna ölen.
Den som arbetade på de Carnegieska bruken under slutet av 1800-talet behöver i princip aldrig lämna området. Där fanns bostäder, kyrka och sjukhus. För att kunna genomföra sin affärsidé var familjen Carnegie tvungen att styra många olika verksamheter.
– Man var ju till exempel medfinansiär till flera av båtarna, och det blev ju som en tidig form av bankverksamhet, säger Björn Jansson, vd på Carnegie Investment Bank. Björn Jansson, vd på Carnegie Investment Bank. Bild: Kristian Pohl
När David Carnegie junior avlider år 1890 blir det, efter några turer, Oskar Ekman som ärver aktierna. Det är hans dotter som sedan gifter sig med Karl Langenskiöld, vars son startar en bankirfirma. 1980 byter sedan bankirfirman namn, från Langenskiöld till Carnegie.
– Vi är väldigt stolta över det historiska arvet, berättar Björn Jansson.
Han har själv arbetat på investmentbanken Carnegie i elva år – och drar historien om porterbryggeriet i Göteborg ur minnet. Det är tydligt att det inte är första gången han berättar den. – Jag är väldigt intresserad av historia och brukar berätta det här för våra kunder, det brukar vara ganska uppskattat. Det är en viktig del av svensk industrihistoria, säger han. Men bortsett från namnet, så är det inte så mycket från det gamla skotska handelshuset kvar i den svenska investmentbanken. Kopplingen är lång och brokig, av anekdotiskt värde. Själva bankens verksamhet påverkas inte av det som varit.
– Nej, vi firar inte med porter när vi gjort en bra affär. Men därmed inte sagt att det inte spelar någon roll alls. Jag tror att alla uppskattar en historia, vi vill ha en identitet och veta vilka vi är. I receptionen står faktiskt en stor flaska porter, och det blir ändå som någon form av påminnelse om var vi kommer från, säger Björn Jansson

På Carnegie Investment Banks huvudkontor i Stockholm finns fortfarande idag några påminnelser om namnets ursprung. Här en porterflaska och några portätt på medlemmar ur familjen Ekman. Bild: privat
Inte heller vid Klippan i Göteborg har verksamheten särskilt mycket med socker eller porterbryggning att göra längre. Oskar Ekman dog 1907 och när det så kallade Brattsystemet infördes i Sverige rasade försäljningen av alkohol. För att undvika ett totalförbud av alkohol föreslog läkaren Ivan Bratt att all försäljning skulle ske genom en så kallad motbok. Från och med 1919 började staten ransonera ut alla drycker starkare än 3,6 procent via Systembolaget.
För Carnegiebryggeriet var det ett stenhårt slag.
Vi häller upp lite porter och så kläcker vi en äggula i. Sen har vi fått igång den gubben tror jag.
I ett desperat tilltag försökte de sälja en version av portern som var tillräckligt svag för att inte omfattas av reglerna. Men porterkonsumtionen i Sverige halverades efter att det statliga monopolet infördes.

"En tesked i sänder till dess verkan inträder!” Apoteket Lejonet instruerade sina patienter att använda portern med viss försiktighet. Bild: Mia Höglund

Några år senare försökte också Carnegiebryggeriet sälja porter som en form av medicin, genom apoteken. I Björn Lagers undervattensmuseum finns bevarade recept på porter, utskrivet av läkare. Knappt hundra år efter preskriberingen förklarar Lager hur ett eventuellt tillfrisknande kan ha gått till.
– Du har en gubbe som är lite håglös. Ja, vad gör vi då? Vi häller upp lite porter och så kläcker vi en äggula i. Sen har vi fått igång den gubben tror jag.
Men volymerna fortsatte minska – slaget var förlorat för Carnegies porterbryggeri. Det såldes till statliga Vin och Sprit-monopolet och sedan vidare till Pripps, för åtta miljoner kronor 1938. Än idag ges Carnegies porter ut, idag av storkoncernen Carlsberg, med etikett som påminner om de Carnegieska brukens formspråk.
Sockerbruket vid Klippan bommade igen 1957, efter 150 år av verksamhet, och staten tog över lokalerna. Nu används de bland annat till större fester och bröllop.
Snart blir det portervandring vid Klippan
Industriverksamheterna är nedlagda – men porterbryggandet lever ändå vidare genom nostalgin. När Björn Lager entusiastiskt berättar om hur olika kungar varit på besökt är det svårt att betrakta det som någonting annat än levande. Under pandemin är det svårare att få till de historiska vandringarna, men målet är att de snart ska vara som vanligt igen.
– Jag vet egentligen inte varför jag håller på, men det har blivit så. Jag tycker det är jättekul! Och det blir en gemenskap också, man träffar underbara människor, säger Björn Lager

Björn Lager har varit verksam vid Klippan under hela sitt liv. "Jag var här när Olof Palme invigde bron. Sen åkte han vidare och invigde Frölunda Torg!” säger Lager. Bild: Mia Höglund

Slutstationen på varje vandring är självklar: undervattensmuseet i pråmen. Här får deltagarna ställa de frågor som inte hunnits med under vandringen – och så får de smaka på en Carnegieporter.
Ibland kan det till och med bli en porterdrink. I ett av vitrinskåpen har Björn Lager samlat gamla kokböcker och recept som innehåller porter. I ett av häftena hittade han också en av sina favoriter, drinken Black velvet.
Det är en blandning av porter och mousserande vin. Bubblorna ser extra ”fräcka” ut mot den mörka portern, enligt Björn Lager. Han säger att vanlig prosecco är bra för att göra en Black velvet. Men ännu bättre är det med champagne.
– Många blir ju provocerade av att höra det. Men jag tycker nog det, om man ska bjuda någon man tycker om, då kan man ta riktig champagne. Men det är klart, det är ju lite synd på portern.

OCEAN BUS – samt Mat och aktivitet hos PorterPelle

Vi skräddarsyr ditt evenemang

Ät en middag och sen plums i vattnet eller tvärtom.
Vi kan hämta dej och ditt sällskap - och överraska dem.
Vi kan bjuda på en Portervandring och sen plums
Upplev den sällsynta möjligheten att gå i Poseidons fotspår, bokstavligt talat - efter en tur i Staden - åker ni rakt ned i havet. Amfibiebussen går lika bra i vatten som på land och vid Klippan bär det av rakt ned i det blå för en utflykt under Älvsborgsbron och runt stadens kajer. Se både landmärken och sjömärken under denna spektakulära sightseeingtur.
Göteborgs bussigaste chaufför och en kunnig och underhållande guide berättar roliga fakta om stadens olika sevärdheter och kännetecken under turen som passar utmärkt för både lokalpatrioter och turister.

Välkommen till en helt unik sightseeingupplevelse, buss O'hoy!

Skicka en förfrågan till info@porterpelle.se
Hur många personer ? Lite hur du/ni tänkt er ? förslag på lämpliga datum ? Tidsidé ?
Kontaktuppgifter - så tar vi fram ett förslag ..''

Carnegie Hål, Dryckeskällare.

I vår dryckeskällare, kan du lagra egna drycker, Vin, Whisky, Cava eller Porter kanske. Välkommen förbi att titta in om du har tillfälle. det är reglerad miljö, och säkerhetsklass 3.

Öl, Porter Vandringar med Björn Lager, Lördagar

ÖL/PORTER VANDRINGAR MED BJÖRN LAGER
i det lilla säkra formatet

Tidsidé 2-3 timmar
Sen kan ni äta efteråt .. om ni önskar

Datum... KOM MED Förslag ..

Vissa dagar är det Öppen vandring / kl. 16.00 här finns oftast platser att boka in er.....

Onsdag 17/8 kl. 17.30 här finns platser kvar- anmäl er via info@porterpelle.se

24/8 kl. Onsdag 17.00 Företagsbokning

31/8 Onsdag Lättare PV Rib-tour/ Colin 12 gäster-. ej platser

2/9 Fredag kl. 12,00 PV - här finns platser

8/9 Torsdag kl 16.00 PV Birgit 10 st

6/10 Torsdag kl. 15.00 här finns platser

Porter provningarna vid Klippan skräddarsys helt efter era önskemål. (om ni är en grupp) Vår guide är Björn Lager – en riktig Klippan Karaktär som bland annat är en av personerna bakom Porter Pelle.
Björn brinner för Klippan. Det han inte vet om området är inte värt att veta, och han delar gärna med sig av sin breda kunskap. Som tonåring arbetade Björn på sin fars rederi som låg vid Klippan och upplevde tiden då Carnegies porterbryggeri fortfarande var aktivt. Och det var då hans kärlek till portern först väcktes.

Idag är Björn en porter fantast utöver det vanliga, och hans intresse för Carnegies porter har lett till att han har världens största samling av historiska porter flaskor och diverse ting från tiden då Carnegiebryggeriet låg vid Klippan – allt samlat i porter museet i en av pråmarna nedanför Porter Pelles restaurang.
Rundtur kostar 395 kr per person och då ingår:
• Rundtur med guidning
Tillval:
• Provsmakning av 3-olika sorters porter tillkommer, med en kostnad på 100 kr, man behöver inte dricka om man inte vill. (Och det finns alkoholfri Porter).

Rundtur med ovanstående samt måltid med Portergryta av tärnad högrev, porter, rökt sidfläsk, kokt potatis och grönkålschips.
Eller annan mat enligt överenskommelse
Om du vill ta del av Björns kunskap och få prova några olika porters på köpet ska du kontakta oss så anpassar vi en provning efter dina önskemål.

Är ni en grupp som vill gå annan dag - vänligen inkom med förslag

Ribbåt med aktivitet och middag

Ta med familjen, kompisgänget eller kollegorna på en fartfylld upplevelse i över 60 knop. Efter båtturen kan ni välja att äta middag eller varför inte ha en porterprovning innan middagen?

Båtturen tar cirka 2 timmar, inklusive ett stopp med fördrink ute i skärgården.