Upplevelser

Lär dig mer om mat, dryck eller Klippan – området i Göteborg som vi kallar vårt hem. Följ med på en historisk vandring längs älven, upptäck nya favoriter på någon av våra vin- eller ölprovningar, eller lär dig laga nya läckerheter med vår mästerkock! Vill du ut på ett fartfyllt äventyr ska du mönstra på en av RIBB-båtarna som tar dig ut till skärgården.

Porterprovning med björn lager

Porterprovningarna vid Klippan skräddarsys helt efter era önskemål. Vår guide är Björn Lager – en riktig Klippankaraktär som bland annat är en av personerna bakom Porter Pelle.
Björn brinner för Klippan. Det han inte vet om området är inte värt att veta, och han delar gärna med sig av sin breda kunskap. Som tonåring arbetade Björn på sin fars rederi som låg vid Klippan och upplevde tiden då Carnegies porterbryggeri fortfarande var aktivt. Och det var då hans kärlek till portern först väcktes.

Idag är Björn en porterfantast utöver det vanliga, och hans intresse för Carnegies porter har lett till att han har världens största samling av historiska porterflaskor och diverse ting från tiden då Carnegiebryggeriet låg vid Klippan – allt samlat i portermuseet i en av pråmarna nedanför Porter Pelles restaurang.

Om du vill ta del av Björns kunskap och få prova några olika porters på köpet ska du kontakta oss så anpassar vi en provning efter dina önskemål.

Porterpromenad med eller utan måltid

Om ni vill ha en aktivare porterupplevelse ska ni följa med på en fascinerande promenad genom porterns historia. Hör om hur den tog sig från grovarbetarna i London till Porter Pelles restaurang. Lär dig om Carnegies porterbryggeri vid Klippan, om ingredienserna och tillverkningen. Med en förkärlek till det teatrala förmedlar Björn Lager eller porterpedagogen Otto Lundell sina breda kunskaper och passion till portern.

Promenaden tar en till två timmar och du kan välja om du och ditt sällskap vill en avsluta med en mustig Portergryta eller annan överenskommen mat. När du bokar är det bra om du anger om ni vill ha mat eller inte till ert sällskap.

vinupplevelse med robert sumberaz

Robert Sumberaz är vår passionerade vin- och grappaföreläsare som har en förkärlek till drycker från norra Italien. Roberts filosofi är ”Si Sposa Bene”, vilket betyder ”Det gifter sig väl”, och handlar om att först välja vinet och sen anpassa maten efter vinets smak och karaktär. Genom sina upparbetade kontakter i Italien har han tillgång till många fina viner, några lite ovanliga och några med lite ålder.

Under vår vinupplevelse tar Robert med sig dig, dina vänner eller kollegor på en smakresa till exempelvis Piemonte där ni får smaka viner gjorda på regionens signaturdruva, Nebbiolo. Vi provar fyra olika viner i grupper om max 14 deltagare. Vinupplevelserna sker i vår vin- och porterkällare under Porter Pelles restaurang. Till vinet får vi även lättare mat. Du kan även välja till vinprovning till ditt konferenspaket. Då anpassar vi tider och innehåll efter dina önskemål.

Temaupplevelser Vinkällaren

Italienska dryckesupplevelser

Upplevelse på mellan kl 18-20 med tre drycker och två matsmaker med enogastronomen Robert. Under lättsamma former upplever vi människorna & miljöerna och smakar på dryckerna med passande tillbehör.

Kostnad: 375:-/person

Info@porterpelle.se

grappaupplevelse med robert sumberaz

Grappa – Matsmältare till Meditationsdryck

Bassano del Grappa, Vinaccia, Alambico, Invechiamento, Monovitigno…

I regionen Friuli i nordöstra delen av Italien finns en lång tradition av Grappa destillering som idag är av mycket hög kvalitet.
Vi börjar med en bit mat med passande vin där jag berättar om mina resor och upplevelser i regionen.
Därefter fördjupar vi oss i den underbara drycken från dess ursprung som matsmältare
till dagens roll som meditationsdryck och avnjuter fyra smakprov tillsammans.

Pris: 650 kr/person, det finns totalt 12 platser.

Historisk rundvandring med MR klippan

Följ med Georg ”Mr Klippan” Söderberg på en rundvandring och lär dig allt om Klippans historia. Georg har nycklar till områdets alla små gömmen och berättar livfullt om historiska händelser och personer. Rundvandringen börjar och slutar vid Porter Pelle och tar cirka två timmar. Under vandringen berättar Georg om Ostindiska Kompaniet, vi hör historier om Carnegiebryggeriet och promenerar längst med vattnet ner mot Sockerbruket. Vi fortsätter förbi Älvsborgs Kungsladugård och hör historierna om dess landshövdingar för att sedan vända tillbaka till där vi startade.

Tider
lördag 11/8 KL 12.00 -15.00 ELLER Söndag 19/8 12.00-15.00

Anmäl dig på info@porterpelle.se

Matlagningskurs

Lär dig laga mat av Porter Pelles franska mästerkock Yannick Karim. Yannick lär dig alla hemligheter han lärt sig under sin långa karriär runt om i Europa. Det blir en kulinarisk resa med genuin, opretentiös och kosmopolitisk mat som är lika rolig att tillaga som den är god att äta. Kurserna sker i Yannicks restaurangkök på Orustgatan eller in annan lämplig lokal. Eller varför inte laga mat med Yannick i ditt eget kök?

Yannick tar emot grupper på mellan 8 och 24 deltagare, så varför inte bjuda med kompisarna, kollegorna eller möhippegänget för en glädjefull smakupplevelse.

Ribbåt med aktivitet och middag

Ta med familjen, kompisgänget eller kollegorna på en fartfylld upplevelse i över 60 knop. Efter båtturen kan ni välja att gå en rundvandring på Klippan med Georg ”Mr Klippan” Söderberg, eller varför inte ha en porter-, vin- eller grappaprovning innan middagen?

Båtturen tar cirka 2 timmar, inklusive ett stopp med fördrink ute i skärgården.

ta en tur i en tidsmaskin

Tillsammans med Hotel Waterfront erbjuder vi guidade turer med fantastiskt fina Volvo PV:s. Turerna utgår från hotellet och vår guide tar oss tillbaka till 50-, 60- och 70-talets Göteborg. Alla som vill, får självklart chans att själv köra en Volvo PV 444/544. Turerna kan bokas separat eller som del av ditt konferenspaket. Du kan även välja till någon av våra andra upplevelser som till exempel porter-, vin- eller grappaprovning att avsluta med.