Upplevelser

Lär dig mer om mat, dryck eller Klippan – området i Göteborg som vi kallar vårt hem. Följ med på en historisk vandring längs älven, upptäck nya favoriter på någon av våra vin- eller ölprovningar, eller lär dig laga nya läckerheter med vår mästerkock! Vill du ut på ett fartfyllt äventyr ska du mönstra på en av RIBB-båtarna som tar dig ut till skärgården.

Äntligen tänkte PP. Dags för Mummiga Julbord

Julen närmar sig och det är dags att säkra julbordet. Mellan 27/11 och 20/12 erbjuder vi på Porter Pelle två olika julbord – lunch och middag. Båda är klassiska julbord med Porter Pelles egna touch. Och eftersom vi älskar Porter, serverar vi självklart vår egen mumma. För den som önskar, erbjuder vi alkoholfria juldrycker och även den som föredrar vegetarisk mat kommer lämna bordet mätt och belåten.

Genuin miljö med utsikt över hamninloppet
Porter Pelle ligger vid Klippan med utsikt över hamninloppet och Älvsborgsbron. Julbordet serveras i vår genuina matsal där dikt och verklig- het smälter samman i alla vinklar och vrår.

Tillsammans med maten kan du njuta av mustiga historier från Carnegie-bryggeriets storhetstid. Vissa är sanna. Andra inte.
Vi har möjlighet att ta emot grupper på upp till 80 personer, men boka i tid för att vara säker på att få det datum du önskar. Välj mellan:

28/11, 6/12, 13/12, 17/12 Utsålt

Info@porterpelle.se

12/10 Majornas Bryggeri Ölprovning – Utsålt, fullsatt.

Ny chans stort intresse... härligt att vårt lokala öl -företag har ett sånt intresse - passa på platser går fort

Tillsammans provar vi fem av bryggeriets sorter och lär oss mer om ölets historia samt hur det går till att brygga öl. Provningen tar omkring 2,5 timme och avslutas med plockmat/kallskuret – ost, korv, någon röra, bröd och lite grönt + en extra öl därtill.

Vi bokar plats i turordning. Max 15-20 personer. kl 18.00-20,30
Info@porterpelle.se

Pris 495 kronor/person
Vill du vara säker på plats så svischar du 1232159390 eller betalar i kassan

Provningen genomförs exklusivt i vår Porter Källare - samt med information om den verksamhet som pågår i underjorden.
Informationen genomförs med berörda personer från Majornas bryggeri

Kvällen avslutas med lite gott tilltugg från Porter Pelles kök och en öl till det. Varmt välkomna!

Majornas Bryggeri är ett mikrobryggeri i stadsdelen Majorna i Göteborg, grundat 2014. Vi har en stark lokal förankring och allt öl bryggs i vårt egna lilla bryggeri. Produktionen är småskalig och hela processen sker på hantverksmässigt vis. www.majornasbryggeri.se

Vi provar viner tema Riesling.

Välkommen till några timmar med Stefan, vår guide och gäster i vår dryckeskällare ”Carnegie hål”

Tema 2 Riesling - 295 kr

Riesling är en fantastisk druva som inte bara passar utmärkt till vår mat på västkusten utan också har en stor variationsbredd.

Alltifrån mousserande till friska mineralrika till Eiswein.

Vi provar
1. st. Frisk sekt,
2.Tre stycken olika välbalanserade Riesling viner
3. 1st. Eiswein

Vi bryter våra smaker med Goda Ostar från Majornas saluhall, och enklare lite tilltugg för att visa på smakkombinationer.

Stefan bor i Önnered och är sommelierutbildad i Grythyttan.
Stefan har besökt Piemonte ett flertal gånger och har bott åtta år i Tyskland där besöken på vingårdarna i Rheingau, Mosel och Pfalz blev frekventa.

Du bokar dina platser på info@porterpelle.se
max 20 personer
tid 18.00 -20.00

Vi provar viner Tema 1 Piemonte / ingen ny tid bestämd

Välkommen till några timmar med Stefan i vår dryckeskällare Carnegie hål.

Tema 1 Piemonte - 295 kr

Det finns fyra saker som är viktigt för ett bra vin.
1. Druvan
2. Klimatet (årgång)
3. Läget
4. Producenten.

Denna gång lyfter vi fram olika exempel där vi varierar druvan.
Vi provar tre röda druvor från Piemonte.
Dolcetto,
Barbera
och Nebbiolo

Vi bryter våra smaker med Goda Ostar från Majornas saluhall, och enklare lite tilltugg för att visa på smakkombinationer.
Vi avslutar dessutom med en god Grappa på Nebiolo druvan.

Stefan Östling bor i Önnered och är sommelierutbildad i Grythyttan.
Stefan har besökt Piemonte ett flertal gånger och har bott åtta år i Tyskland där besöken på vingårdarna i Rheingau, Mosel och Pfalz blev frekventa.

Linda Näss kommer från Saluhallen I Majorna och vet mycket om sina ostar, smaker och tillverkning

Du bokar dina platser på info@porterpelle.se
max 20 personer.

Porterjärnvägen och Ölsoffan

Artikel i GP 10/4 av Kristian Wedel om Klippan och PP

Carnegie Hål

I vår dryckeskällare, kan du lagra egna drycker, Vin, Whisky, Cava eller Porter kanske. Välkommen förbi att titta in om du har tillfälle. det är reglerad miljö, och säkerhetsklass 3.

Whiskyprovning Mackmyra Jubileum

1990 var startåret för svensk singel malt whisky och MACKMYRA stod i fokus, så här 20 senare firar vi nu jubileum med att hålla unika whiskyprovningen där du som deltagare får följa med på vår 20 åriga whiskyresa och njuta av godbitar från bla. våra unika 30-liters fat och andra rariteter so vi berikat den svenska whiskymarknaden med.
Du lär dig mer om det eleganta och det rökiga destillaten och hur de små 30-litersfaten påverkar mognaden och smaken. Du får också inblick i hur du kan skapa din alldeles egna whiskyresa och upplevelse med ett eget whiskyfat hos MACKMYRA.

25 okt 18.00-20.00
14 november torsdag kl 18.00-20.00

Pris: 395 kr per person
Antal whiskysorter: 6 st.
Tid: Ca 1,5 - 2 timmar
Åldersgräns: 18 år
max 20 personer.
Du bokar på info@porterpelle.se
och svischar på 1232159390
Håkan Alexandersson är Mackmyras representant och föreläsare

Öppna Porter Vandringar med Björn Lager 5/10. 26/10

5/10 Kl 17.00-19, Du kan betala på plats 26/10 kl 16.00-18.00
Porter provningarna vid Klippan skräddarsys helt efter era önskemål. Vår guide är Björn Lager – en riktig Klippankaraktär som bland annat är en av personerna bakom Porter Pelle.
Björn brinner för Klippan. Det han inte vet om området är inte värt att veta, och han delar gärna med sig av sin breda kunskap. Som tonåring arbetade Björn på sin fars rederi som låg vid Klippan och upplevde tiden då Carnegies porterbryggeri fortfarande var aktivt. Och det var då hans kärlek till portern först väcktes.

Idag är Björn en porterfantast utöver det vanliga, och hans intresse för Carnegies porter har lett till att han har världens största samling av historiska porterflaskor och diverse ting från tiden då Carnegiebryggeriet låg vid Klippan – allt samlat i portermuseet i en av pråmarna nedanför Porter Pelles restaurang.

Rundtur kostar 295 kr per person och då ingår:

• Rundtur med guidning

Tillval:

• Provsmakning av 3-olika sorters porter tillkommer, med en kostnad på 100 kr, man behöver inte dricka om man inte vill. (Och det finns alkoholfri Porter).

Man kan vidare ta " en Deluxe, för 100 kronor extra. Här väljer man då själv ut Lagrad Porter, från 1988. och fram till 2017, / Du ni väljer själva vilka flaskor vi skall öppna)

Rundtur med ovanstående samt avslutning med Portergryta av tärnad högrev, porter, rökt sidfläsk, kokt potatis och grönkålschips. Eller annan mat enligt överenskommelse Pris 595 kr

Om du vill ta del av Björns kunskap och få prova några olika porters på köpet ska du kontakta oss så anpassar vi en provning efter dina önskemål.

Porterpromenad med eller utan måltid

Om ni vill ha en aktivare porterupplevelse ska ni följa med på en fascinerande promenad genom porterns historia. Hör om hur den tog sig från grovarbetarna i London till Porter Pelles restaurang. Lär dig om Carnegies porterbryggeri vid Klippan, om ingredienserna och tillverkningen. Med en förkärlek till det teatrala förmedlar Björn Lager eller porterpedagogen Otto Lundell sina breda kunskaper och passion till portern.

Promenaden tar en till två timmar och du kan välja om du och ditt sällskap vill en avsluta med en mustig Portergryta eller annan överenskommen mat. När du bokar är det bra om du anger om ni vill ha mat eller inte till ert sällskap.

“Italiensk Vinupplevelse” Prova- Upplev-Beställ

Vi korkar upp dussinet olika italienska viner som ni kan prova.
Ni köper vinpolletter och provar er fram.
Hittar ni en favorit så kan ni beställa vinet direkt från Italien till Göteborg
Spännande eller hur !

Robert från Grappavita hjälper er under kvällen med tips och råd för att hitta
rätt i den ”Italienska vinvärlden”

Välkommen till PorterPelles Bar, bara kom- Vi börjar klockan 17.00

Robert Sumberaz är vår passionerade vin- och grappaföreläsare som har en förkärlek till drycker från norra Italien. Roberts filosofi är ”Si Sposa Bene”, vilket betyder ”Det gifter sig väl”, och handlar om att först välja vinet och sen anpassa maten efter vinets smak och karaktär. Genom sina upparbetade kontakter i Italien har han tillgång till många fina viner, några lite ovanliga och några med lite ålder.

Historisk rundvandring med MR klippan

RUNDVANDRING MED MR KLIPPAN Häng med Georg ”Mr Klippan” Söderberg på en rundvandring och lär dig allt om Klippans historia.

Vi startar/samlas i restaurang Porter Pelle , och under vandringen berättar Georg om de gamla byggnaderna från Ostindiska Kompaniet, vi hör historier om Carnegie-bryggeriet och promenerar längst med vattnet ner mot Sockerbruket. Georg har nycklar till områdets alla små gömmen och berättar livfullt om historiska händelser och personer.

Tider; Klippan Vandringar 21/9 5/10 19 /10 Kl 12-15

Guidningen fortsätter via Älvsborgs fästning som sedan byts ut mot modern arkitektur. Det har även gjorts en hel del utgrävningar i området, något Georg vet allt om. Vi fortsätter förbi Älvsborgs Kungsladugård och hör historierna om dess landshövdingar för att sedan vända tillbaka till där vi startade. Rundvandringen tar cirka TRE timmar och är en perfekt present för den historieintresserade. Priset är 150 kronor per person eller 1500 kronor för en grupp. En blygsam kostnad för alla de spännande historierna och den kunskap som ingår i vandringen.

Aktiviteten avslutas med kaffe eller te med liten kaka, (detta ingår i din avgift). Du kan läsa mer på vår hemsida. Anmälan till info@porterpelle.se

Matlagningskurs

Lär dig laga mat av Porter Pelles franska mästerkock Yannick Karim. Yannick lär dig alla hemligheter han lärt sig under sin långa karriär runt om i Europa. Det blir en kulinarisk resa med genuin, opretentiös och kosmopolitisk mat som är lika rolig att tillaga som den är god att äta. Kurserna sker i Yannicks restaurangkök på Orustgatan eller in annan lämplig lokal. Eller varför inte laga mat med Yannick i ditt eget kök?

Yannick tar emot grupper på mellan 8 och 24 deltagare, så varför inte bjuda med kompisarna, kollegorna eller möhippegänget för en glädjefull smakupplevelse.

Ribbåt med aktivitet och middag

Ta med familjen, kompisgänget eller kollegorna på en fartfylld upplevelse i över 60 knop. Efter båtturen kan ni välja att gå en rundvandring på Klippan med Georg ”Mr Klippan” Söderberg, eller varför inte ha en porter-, vin- eller grappaprovning innan middagen?

Båtturen tar cirka 2 timmar, inklusive ett stopp med fördrink ute i skärgården.

ta en tur i en tidsmaskin

Tillsammans med Hotel Waterfront erbjuder vi guidade turer med fantastiskt fina Volvo PV:s. Turerna utgår från hotellet och vår guide tar oss tillbaka till 50-, 60- och 70-talets Göteborg. Alla som vill, får självklart chans att själv köra en Volvo PV 444/544. Turerna kan bokas separat eller som del av ditt konferenspaket. Du kan även välja till någon av våra andra upplevelser som till exempel porter-, vin- eller grappaprovning att avsluta med.