Boka Porter Pelles
mummiga julbord

27/11–21/12

Julen närmar sig och det är dags att säkra julbordet. Mellan 27/11 och 21/12 erbjuder vi på Porter Pelle två olika julbord – lunch och middag. Båda är klassiska julbord med Porter Pelles egna touch. Och eftersom vi älskar Porter, serverar vi självklart vår egen mumma. För den som önskar, erbjuder vi alkoholfria juldrycker och även den som föredrar vegetarisk mat kommer lämna bordet mätt och belåten.

Genuin miljö med utsikt över hamninloppet Porter Pelle ligger vid Klippan med utsikt över hamninloppet och Älvsborgsbron. Julbordet serveras i vår genuina matsal där dikt och verklighet smälter samman i alla vinklar och vrår.

Tillsammans med maten kan du njuta av mustiga historier från Carneige-bryggeriets storhetstid. Vissa är sanna. Andra inte.
Vi har möjlighet att ta emot grupper på upp till 80 personer, men boka i tid för att vara säker på att få det datum du önskar. Välj mellan:

  •   Mindre julbord, serveras vardagar från kl 11:30. Pris  295 kr.
  •   Stora julbordet, serveras vardagar samt söndagar från kl. 15:30. Pris från 450 kr.
  •   Stora Julbordet, serveras torsdag-lördag från kl. 15:30. Pris 595 kr.
  •   Du kan även välja till dryckespaket.

Boka direkt

Historisk
porterpromenad

PORTERPROVNING & HISTORISK RUNDVANDRING
Även lördag 4/11 kl 15,15 men fullbokat
Även onsdag 8/ 11 kl 17 begränsat med plats
Även torsdag kl 18/11 kl 18 begränsat med plats
Även lördag 11/11 kl 16.00

Följ med på en fascinerande resa genom porterns historia. Hör om hur den tog sig från grovarbetarna i London till Porter Pelles restaurang. Lär dig om Carnegies porterbryggeri vid Klippan, om ingredienserna, tillverkningen och varför portern under motbokstiden såldes som medicin. Med en förkärlek till det teatrala förmedlar bland andra porterpedagogen Otto Lundell, Peter Markusson och Björn Lager, sin breda kunskap och passion till portern.

I  den 1-2 timslånga promenaden besöker vi PorterPelles restaurang , Portertunnan, samt pråmen med,Carnegiemusset, som är beläget/förankrad vid Carnegiekajen. Pråmen innehåller världens största samling av Carnegie porter och oerhört mycket  historiskt material från 180 års bryggartraditioner

Rundtur kostar 295 kr per person och då ingår:
• Rundtur med guidning
• Provsmakning av 3-5 sorters porter

Rundtur med ovanstående samt avslutning med Portergryta av tärnad högrev, porter, rökt sidfläsk, kokt potatis och grönkålschips. Eller annan mat enligt överenskommelse Pris 495 kr
Om man önskar dessert serveras en härlig dessert/efterrätt därtill
Totalt Pris 580 kr inklusive allt.

Vid bokning anges rundtur med eller utan mat.

Grupper om minst 10 personer kan också bokas

Otto Lundell har arrangerat öl- och porterprovningar sedan 90-talets mitt. Han är medförfattare till Svenska öl i köket och Jul i Göteborg. Utöver detta är han utbildad öldomare och Lord Vice President i Porter Drinker´s Association.

Peter Markusson är personlig guide, med stort intresse av historia, dryck och mat. Peter genomför sina guidningar med kunskap, humor – en verklig estradör.

Björn Lager är samlare av rang, Han har under 30 års tid specialiserat sig på lokal historia, samt Carnegie produkter i synnerhet. Dessutom äger han en tysk cementpråm från 1942, som väger 1200 ton och Carnegiesamlingen.

Produktblad – Historisk Porterpromenad

Boka direkt

 

Rundvandring
med Mr Klippan

 Nya datum för vandringar

Lördagar 15/7,29/7,12/8,19/8,7/10, 21/10 klockan 17

Häng med Georg ”Mr Klippan” Söderberg på en rundvandring och lär dig allt om Klippans historia. Vi startar/samlas i restaurang Porter Pelle , och under vandringen berättar Georg om de gamla byggnaderna från Ostindiska Kompaniet, vi hör historier om Carnegie-bryggeriet och promenerar längst med vattnet ner mot Sockerbruket.

Georg har nycklar till områdets alla små gömmen och berättar livfullt om historiska händelser och personer. Guidningen fortsätter via Älvsborgs fästning som sedan byts ut mot modern arkitektur. Det har även gjorts en hel del utgrävningar i området, något Georg vet allt om. Vi fortsätter förbi Älvsborgs Kungsladugård och hör historierna om dess landshövdingar för att sedan vända tillbaka till där vi startade.

Rundvandringen tar cirka två timmar och är en perfekt present för den historieintresserade.
Priset är 150 kronor per person eller 1500 kronor för en grupp. En blygsam kostnad för alla de spännande historierna och den kunskap som ingår i vandringen. Aktiviteten avslutas med kaffe eller te med liten kaka, (detta ingår i din avgift).

Produktblad – Rundvandring med Mr Klippan

Boka direkt

Konferens
på pråmen

Stadigt förankrad vid Carnegiekajen ligger konferens- och eventbåten ”Pråmen”. Med panoramafönster och glasdörrar mot egen brygga kan du njuta av havets skiftningar och båttrafiken på älven, året om. Ombord finns det gott om utrymme för upp till 20 sittande personer. Pråmen är fullt utrustad för konferenser med tillgång till bredbandsuttag, fast dataprojektor och full konferensservice. På nedre däck finns dessutom ett portermuseum med norra Europas största samling av porterbuteljer.

Från ammunitionspråm till konferenslokal
Pråmens historia är till stor del höljd i dunkel. Det vi vet är att den byggdes i Tyskland och verkade som ammunitionspråm under andra världskriget. Därefter användes den för att förvara jordbruksprodukter i Köpenhamn innan den i mitten av 70-talet la till vid Carnegiekajen för att agera vågbrytare. 2005 tog Klippanprofilen Björn Lager över och omvandlade den till vad den är idag – en konferenslokal olik alla andra.

Björn hyser en stor kärlek till Klippan med omnejd och han är också en av fyra bakom Porter Pelle. Björn har en stor kunskap om området och han har alltid en anekdot eller historisk fakta att dela med sig av till den som vill låna honom sitt öra.

Produktblad – Konferens på pråmen

Boka direkt

LAGA MAT MED
PORTER PELLES KOCK

Ta chansen att lära dig laga mat av Porter Pelles franska mästerkock Yannick Karim. Yannick lär dig alla de hemligheter han lärt sig under sin långa karriär runt om i Europa. Det blir en kulinarisk resa med genuin, opretentiös och kosmopolitisk mat som är lika rolig att tillaga som den är god att äta.

Kurserna sker antingen på Pråmen som ligger förankrad vid Carnegiekajen, i Yannicks restaurangkök på Orustgatan eller in någon annan lämplig lokal. Eller varför inte laga mat med Yannick i ditt eget kök?

Yannick tar emot grupper på mellan 8 och 24 deltagare, så varför inte bjuda med kompisarna, kollegorna eller möhippegänget för en glädjefull smakupplevelse.

Produktblad – Matlagningskurs med Yannick

Boka direkt

RIBBÅTSTUR,
PORTERVANDRING OCH MIDDAG

Nu har vi möjlighet att erbjud ett kanonpaket med både ribbåts äventyr och en trerätters middag till mycket attraktiv peng. Det går även att utöka paketet med en rundvandring på Klippan med Georg ”Mr Klippan” Söderberg, eller varför inte ha en Porterprovning eller Grappaprovning innan middagen.

Upplägg ser ut på följande sätt:

16:00 – Samling i Göteborg, Klippan, Eriksberg eller Lindholmen
16:15 – Avfärd med Ribbåt
17:00 – Fördrink på Vinga
18:00 – Ankomst Klippan, här får ni följa med på en historisk vandring om Carnegies Porterbryggeri på Klippan samt provsmakning av olika Porter sorter.
19:30 – Middag i form av Portergryta på högrev, porter, rökt sidfläsk, glaserad pärllök, rotsellericreme och kålfrikassé följt av en härlig chokladsemifreddo som dessert.

Pris (ex. moms) 1 450kr/per person beräknat på 12 deltagare, i priset ingår RIB-båttur, fördrink, Portervandring och provning samt varmrätt och dessert (Dryck till middag tillkommer).

Boka direkt

Vin & Porter källaren med … ”onsdags-upplevelser”

Vinupplevelser
Tolkningar av Nebbiolo – kl. 17.00–18.30
En vinupplevelse för att upptäcka en av Piemontes signaturdruvor, Nebbiolo.
En intressant druva som i våra glas tar sig olika skepnader.
Vi provar 4 tolkningar från småskaliga vinmakare med fokus på att spegla det geografiska ursprunget. Upptäck en av de intressantaste vinregionerna i norra Italien och vad den kan erbjuda.

Vi lär oss Grappa kl. 20.00–21.30
Från matsmältare till meditationsdryck.
Grappa, drycken som har sitt ursprung som matsmältare och idag är ren meditationsdryck.
Vi Provar 4 ”Grappa Artiganale” från ett framstående destilleri.

Hantverksmässig tillverkning är grunden till denna magiska dryck med stora sensoriska egenskaper. Vi lär oss grunderna för högkvalitativ destillering av druvor samt centrala italienska grappatermer. Ni besjälas i ett av de mest magiska destillaten!

Bokning:
Vi har totalt 14 platser och bokning sker på info@porterpelle.se

Ange ”NebbioloOnsdag” alternativt ”GrappaOnsdag” och antal personer samt datum så bekräftar vi tillgänglighet

Datum är: 8 november, 15 november, 22 november samt 29 november

Kostnad: 375,00 Kr inklusive moms som betalas i restaurangen innan provningen.
Benvenuti – Eller välkommen som vi säger, hos PorterPelle